Eenheid

Eenheid is het blad dat in samenwerking met de afdelingen van Vrijzinnigen Zuid-West Veluwe maandelijks verschijnt. Ieder lid of begunstiger ontvangt het blad.
Hieronder staan artikelen van de afdeling Lunteren die in de laatste edities van Eenheid zijn verschenen.


Eenheid 689 mei en juni 2018 Lunteren

 

Vieringen:

mei   aanvang 10.30 uur

06     Viering                                       Klaas Douwes

13     Lezing                                        Ruben Jabobs

20     Viering                                       Marieke de Vries              

 

juni   aanvang 10.30 uur             

03     Viering                                       Fride Bonda              R

10     Viering                                       Ivo de Jong              VN   

17     Interculturele ontmoeting             Anass Habib/Rachid Oahalou

24     Viering                                       Roos van Doorn

 

Voor de algemene agenda

mei

01     Thee met een thema                    Klaske Heida/Geertje Timmers

17     Filmhuis                                     Marguerite                       20 uur

27     Voorjaarsontbijt                          Ben en Gineke van Hoogdalem

 

juni

05     Thee met een thema                   Klaske Heida/Geertje Timmers

 

Overige activiteiten

‘Thee met een thema’ met Klaske Heida en Geertje Timmers

Dinsdag 1 mei en 5 juni

Elke eerste dinsdag van de maand, 'Thee met een Thema'. U bent van harte welkom! En er is koffie voor de niet theedrinkers. Tijdens deze middag willen we gezellig samenkomen en praten over een thema. Eigen inbreng is mogelijk, maar niet noodzakelijk.

 

Datum: 1 mei en 5 juni
Tijd:14.00 – 15.30 uur

Kosten: eigen bijdrage € 2,-

 

‘Authenticiteit een onmogelijke verlangen?’ lezing door Ruben Jacobs

Zondag 13 mei

Vanaf de Romantiek zijn we in de greep van het verlangen naar echtheid. Via Lonely Planet struinen we de wereld af op zoek naar plekken die nog ‘ongerept’ zijn, op Facebook construeren we dag in dag uit onze ‘unieke’ identiteit en van politici verwachten we niets minder dan een ‘oprechte’ stijl. Authenticiteit is, net als Fair Trade, een (commercieel) keurmerk geworden voor de wereld om ons heen. Maar wat als die wereld helemaal geen unieke kern bezit? Wat als de mens van nature eigenlijk kunstmatig is? Trekt authenticiteit dan niet eerder een mistgordijn op tussen ons en de wereld, dan dat het ons er daadwerkelijk mee in contact brengt? Kortom: moeten we afscheid nemen van authenticiteit?

 

Personalia: Ruben Jacobs (Amsterdam, 1984) studeerde Kunst & Economie aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en cultuursociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Afgelopen jaren was hij o.a. als freelance journalist werkzaam voor de VPRO, NTR en diverse (online) bladen. Momenteel is hij docent en onderzoeker aan de HKU waar hij o.a. les geeft in cultuursociologie en filosofie. Eind 2014 verscheen zijn eerste boek; Iedereen een kunstenaar. Over authenticiteit, kunstenaarschap en de creatieve industrie’.

 

Datum: 13 mei 2018

Tijd: 10.30 – 11.30 uur

Kosten: vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 5,-

 

FILMHUIS: donderdag 17 mei ‘Marguerite’

Op donderdag 17 mei draaien we alweer de laatste film van seizoen 2017-2018, Marguerite.

Het is een Frans-Tsjechisch-Belgische film uit 2015 onder regie van Xavier Giannoli, geïnspireerd op het leven van Florence Foster Jenkins.

Marguerite is schatrijk en heeft een grote passie voor muziek. Hoewel ze weinig zangtalent heeft, is zij zich hier zelf niet van bewust. Het publiek dat haar gezang aanhoort, waardeert haar meer om het amusement dat zij hun schenkt dan om haar muzikale talent. Aangemoedigd door een jonge journalist besluit Marguerite haar droom te volgen en om, ondanks tegenwerpingen van haar echtgenoot, een optreden te organiseren voor een onbekend publiek.

 

Datum: donderdag 17 mei

Aanvang: 20:00 uur.

Kosten: richtbedrag € 5,-

Vanaf 19:30 bent u welkom voor koffie of thee. Na afloop napraten met een glas wijn of sap.

 

‘Voorjaarsontbijt’

Op zondagmorgen 27 mei 2018 is er een gezellig samenzijn vanaf 9.30 (9.00 uur beginnen met klaarzetten) tot ongeveer 12.00 uur. In overleg neemt iedereen iets mee voor de maaltijd. U kunt zich opgeven bij coördinator Ben van Hoogdalem (0318-484566).

Datum: 3 juni 2018

Tijd: 10.30 – 11.30 uur

Kosten: vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 5,-

 

‘Interculturele ontmoeting’ met Anass Habib en Rachid Oahalou

Zondag 17 juni, lezing/zang en ontmoeting

Derde ochtend in een drieluik van interculturele spirituele ontmoetingen

Na het inspirerende verhaal van en gesprek met vrijzinnig moslim Rachid Oahalou afgelopen seizoen, gaan we verder met ontmoetingen met vrijzinnige moslims in ons kerkje. Hoe fijn is dat, om samen naar inspirerende zang en teksten uit de moslim traditie te luisteren en zelf ook te laten horen wat ons raakt uit onze eigen vrijzinnige traditie. En daar dan met een open houding met elkaar over in gesprek te gaan, uit te wisselen wat ons daarin persoonlijk raakt, inspireert, bevreemdt, ontroert, verrast, ...we hopen dat we veel mensen met een moslim en/of Arabische achtergrond kunnen meenemen op deze zondagochtenden. Als je al contacten hebt, taalmaatjes, leerlingen, kennissen, buurtgenoten, nodig ze uit en neem ze mee!  Te beginnen op 21 januari. Naast zang van Anass Habib zullen Rachid Oahalou en twee leden van ons kerkje, te weten Jan Dirk van de Voort en Marieke van Es, met elkaar en de bezoekers in gesprek gaan. Dit is de laatste ontmoeting van het drieluik op 17 juni 2018. We nemen de ervaringen en wensen, voortkomend uit de eerdere ontmoetingen daarin mee.

 

Personalia: Anass Habib is een bekeerde moslim. Hij is zanger en leraar klassieke Arabische muziek. Hij treedt op in Nederland en ver daarbuiten. Hij zal in onze bijeenkomst voor ons een aantal Aramese liederen zingen. U kunt al veel over hem lezen en van hem horen op internet.

Rachid Oahalou werkt voor IOM (International Organization for Migration) t.b.v. vrijwillige terugkeer en reïntegratie van migranten in hun land van herkomst.

 

Datum: 17 juni 2018

Tijd: 10.30 – 11.30 uur

Kosten: vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 5,-

 

VAN HET BESTUUR:

We zijn gestart met het nieuwe bestuur; fijn dat we kunnen voortborduren op de goede samenwerking die er was o.l.v. Gert van Dalen. Mooi om tijd te nemen elkaar te leren kennen en te luisteren naar wat ieder van ons beweegt en wat we nodig hebben om ons zo full speed in te kunnen zetten. Ook al ben ik zelf al zo’n 15 jaar redelijk actief lid, nu pas ga ik me echt verdiepen in wat er speelt op landelijk en regionaal vrijzinnig niveau, veel waar we wel wat mee kunnen. En opnieuw, nu vanuit deze bestuurdersrol, voel ik me gesterkt en ontroerd te zien hoeveel leden zich inzetten en hun steentje bijdragen, ieder met zijn eigen talent.

De afgelopen maand stond vooral in het teken van Pasen: prachtige passiemuziek ingeleid door een bevlogen Wouter Verhage, Palmpasen en Witte Donderdag o.l.v. Ivo de Jong, helaas kon de Goede Vrijdagviering in de Sint Antonius Abt niet meer doorgaan ivm het sluiten van het RK kerkje, en daarna een zonnige Paasviering o.l.v. Marieke de Vries waarin men zijn/haar lichtje kon aansteken aan elkaar en een paasboodschap de wereld in kon zenden.

De komende maanden zullen we elkaar kunnen ontmoeten in stilte, film, ontbijt, thee, authenticiteit, intercultureel, sporen van het goddelijke en (pinkster)vieringen.

Maud Berens

 

STILTE-UUR: elke zondagavond wordt in het Witte Kerkje van 20.00 - 21.00 uur de mogelijkheid geboden om met elkaar in stilte aanwezig te zijn.

 

Data:        Alle zondagavonden van september t/m juni. M.u.v. Kerstmis, Pasen en Pinksteren

Tijd:          20.00 - 21.00 uur.

Kosten:     Vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 2,-

Info:                 Theresia Kamphuys (06-13650293)      

 

 

 

Vieringen april:

        aanvang 10.30 uur

01     viering                                       Klaske Heida             VN

08     Interculturele Ontmoeting            Anass Habib en Rachid Oahalou

15     viering                                       Nicolien Swen           VN

22     ZinGdag                                     Geertje & Juliëtte

29       viering                                       Ivo de Jong              VN

 

Voor de algemene agenda

03     Thee met een thema                    Klaske Heida

14     regiodag Lunteren                       Hein Stufkens

20     familietheater                             Alle dagen feest

 

Overige activiteiten

 

THEE MET EEN THEMA: met Klaske Heida

Onderwerp nog niet bekend op dit moment.

Elke eerste dinsdag van de maand, 'Thee met een Thema'. U bent van harte welkom! En er is koffie voor de niet theedrinkers. Tijdens deze middag willen we gezellig samenkomen en praten over een thema. Eigen inbreng is mogelijk, maar niet noodzakelijk.

 

Datum: 3 april
Tijd:     14.00 – 15.30 uur

Kosten: eigen bijdrage € 2,-

 

INTERCULTURELE ONTMOETING: met Anass Habib en Rachid Oahalou

Tweede ochtend in een drieluik van interculturele spirituele ontmoetingen

Lezing/zang/ontmoeting: 8 april en 17 juni

 

Na het inspirerende verhaal van en gesprek met vrijzinnig moslim Rachid Oahalou afgelopen seizoen, gaan we verder met ontmoetingen met vrijzinnige moslims in ons kerkje. Hoe fijn is dat, om samen naar inspirerende zang en teksten uit de moslim traditie te luisteren en zelf ook te laten horen wat ons raakt uit onze eigen vrijzinnige traditie. En daar dan met een open houding met elkaar over in gesprek te gaan, uit te wisselen wat ons daarin persoonlijk raakt, inspireert, bevreemdt, ontroert, verrast, ...we hopen dat we veel mensen met een moslim en/of Arabische achtergrond kunnen meenemen op deze zondagochtenden. Als je al contacten hebt, taalmaatjes, leerlingen, kennissen, buurtgenoten, nodig ze uit en neem ze mee!  Te beginnen op 21 januari. Naast zang van Anass Habib zullen Rachid Oahalou en twee leden van ons kerkje, te weten Jan Dirk van de Voort en Marieke van Es, met elkaar en de bezoekers in gesprek gaan. Dan zijn er nog de 2 zondagochtenden van 8 april en 17 juni 2018. Op deze data wordt hier een vervolg aan gegeven. We nemen de ervaringen en wensen, voortkomend uit de ontmoeting van 21 januari, daarin mee.

 

Personalia: Anass Habib is een bekeerde moslim. Hij is zanger en leraar klassieke Arabische muziek. Hij treedt op in Nederland en ver daarbuiten. Hij zal in onze bijeenkomst voor ons een aantal Aramese liederen zingen. U kunt al veel over hem lezen en van hem horen op internet.

Rachid Oahalou werkt voor IOM (International Organization for Migration) t.b.v. vrijwillige terugkeer en reïntegratie van migranten in hun land van herkomst.

 

Data:    8 april en 17 juni 2018

Tijd:    10.30 – 11.30 uur

Kosten: vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 5,-

 

REGIODAG in Lunteren: ‘Spiritualiteit als levenskunst’ met Hein Stufkens

 

10.30 – 12.30 Inleiding en gesprek

12.30 – 13.30 lunch

13.30 – 16.00 workshop spiritualiteit

 

De regiocursus is in samenwerking met de vrijzinnige geloofsgemeenschap uit Bennekom, Veenendaal, Renkum, Wageningen, Ede, Rhenen, Oosterbeek en Lunteren.

Deze dag staan we stil bij de vraag wat spiritualiteit is en wat die in ons leven kan betekenen. Het woord wordt vandaag te pas en te onpas gebruikt en lijkt aan inflatie onderhevig. Hein Stufkens omschrijft spiritualiteit als levenskunst.

Onder levenskunst verstaan veel mensen: het vermogen om niet te zwaar aan de dingen te tillen, te pakken wat je pakken kunt en je op een prettige en zo comfortabel mogelijke manier door het leven heen te slaan. Hoort een terrasje bij en een vakantie in de zon… Niks mis mee natuurlijk. Maar is dat het leven waar we als mens toe geroepen zijn? Voedt het ook de ziel? Verstikt het niet de stem die diep in ons oproept tot leven ‘zoals we bedoeld zijn’?

De christelijke en vele andere spirituele tradities ontwikkelden in de loop der eeuwen een scala aan oefeningen en inzichten waarmee we een ander soort levenskunst kunnen ontwikkelen: een levenskunst die ons bevrijdt van onze gehechtheden en onze ego-gerichtheid, en die ons helpt uit te groeien tot eenvoudige, wijze en liefdevolle mensen.

’s Morgens vertelt hij over zijn eigen bronnen en geeft hij handvatten voor het inbouwen van spiritualiteit in je dagelijks leven. ’s Middags is er gelegenheid om aan de hand van een of meer oefeningen te ervaren wat spiritualiteit in ons leven kan betekenen

 

Personalia: Hein Stufkens (1947). Filosoof, spreker, schrijver en dichter. Van zijn hand verschenen zo’n dertig boeken: beschouwend werk, romans en gedichtenbundels. Ook werkte hij mee aan tal van tv- en radioprogramma’s op levensbeschouwelijk gebied. Sinds 2001 woont en werkt hij in Cadzand, waar hij samen met zijn vrouw Brigitte Stufkens-Geerlings het franciscaans georiënteerde bezinnings- en cursuscentrum ‘La Cordelle’ stichtte. Behalve door de Jungiaanse psychologie en de westerse christelijke mystiek en gnosis is hij geïnspireerd door de wereld van het zenboeddhisme. Hij schreef onder meer: ‘Spiritualiteit als levenskunst’ en ‘De Grondwet voor Geluk’. Voor informatie over activiteiten en publicaties: www.lacordelle.nl

 

Datum: zaterdag 14 april 2018:

Plaats:  Vrijzinnig Lunteren, dr. Kimmijserlaan 28, Lunteren

Tijd:     10.30 – 16.00 uur

Kosten: € 30,- voor leden en € 40,- voor niet-leden, inclusief lunch.

U kunt zich opgeven bij onderstaande personen:
Bennekom: Loek Treep; treep@upcmail.nl

Ede: Gerdine Gaikhorst; g.a.gaikhorst@outlook.com

Lunteren: Lenny Koster; lennykoster@upcmail.nl

Rhenen: Han van der Voet; vandervoet-rhenen@planet.nl

 

FAMILIETHEATER: ‘Alle dagen feest!’

Wie houdt er niet van alle dagen feest. Tijdens de voorstelling van Tijl Damen blijf je niet stil op je stoel zitten. Tijl maakt er tijdens dit optreden een groot feest van met de kinderen. Muziek maken, meezingen en bewegen. Kom je mee vieren?

Een vrolijk feestoptreden met ballonnen en confetti. Meer info: http://www.tijldamen.nl/

 

Datum:        vrijdagavond 20 april 2018

Tijd:            19.00 – 20.00 uur

Kosten:        € 3,- kleine kinderen, € 5,- grote kinderen (vanaf 16 jaar)

Reserveren: theaterlunteren@gmail.com

 

ZINGDAG: ‘lekker met z’n allen zingen’

Er zullen een aantal liederen worden ingestudeerd. Te denken valt aan Taizé-liederen, canons, eenvoudige meerstemmige liederen; zowel buitenlands als Nederlandstalig; zowel geestelijke als wereldlijke liederen. Laagdrempelig en er is voor elk wat wils. Aanmelden is niet nodig. (Wij verlenen onze muzikale medewerking weleens aan een viering.)

 

Datum:        22 april 2018

Tijd:            10.30 tot 11.30 uur; daarna koffie/thee om even na te praten.

Kosten:        vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 2,-

Begeleiding: Juliëtte Stout, Geertje Timmers (0318-482145)

VAN HET BESTUUR:

* Algemene Ledenvergadering van 6 maart.

Op de Algemene Ledenvergadering is afscheid genomen van Gert van Dalen. Hij heeft 4 jaar op inspirerende wijze het voorzitterschap vervuld. We hebben hem bedankt voor zijn positieve manier van besturen, waarbij hij geregeld contact zocht met leden om te horen waar behoefte aan was. Naast het realiseren van een nieuw beleidsplan, heeft Gert zijn schouders gezet onder de samenwerking met Vrijzinnig Ede en Bennekom. We hebben hem met woord en muziek bedankt!

Het bestuur en de leden zijn heel blij met Maud Berens als nieuwe voorzitter en Lia Hendriksen als algemeen bestuurslid. Mooi dat ons bestuur met 1 persoon uitgebreid is, zodat we er weer met frisse moed tegenaan kunnen gaan!

Maud gaf aan in haar eerste ‘toespraak’, dat ze erg gemotiveerd is om voorzitter te zijn en dat ze zich geïnspireerd en gesteund voelt door de vorige voorzitters. Behalve Gert van Dalen, dus ook: Trix Schaap, Jaap van Ravenswaaij en Wilna Zonneveld. ‘Ik neem van jullie allemaal wat mee.’

Verder hebben we ook Robert van der Marel en Elly van Liempt hartelijk bedankt voor vele jaren werk voor het kerkje. Mensen, die op de achtergrond belangrijke taken vervullen. Robert bediende bij elke viering het geluid (o.a. !) en Elly speelt piano en verzorgt de P.R., maar met het laatste wil ze per 1 juli stoppen.

We zoeken dus nu iemand, die deze P.R.- taken op zich wil nemen met ingang van augustus 2018.

 

* ‘Het verhaal van…’

De tweede en voor dit seizoen de laatste keer, hebben we ‘het verhaal’ van Juliette Stout en Gineke van Hoogdalem gehoord. De aanwezigen vonden het weer boeiend om op deze manier elkaar nog meer te leren kennen. Waar komt iemand vandaan, wat houdt hem / haar bezig? Gert weet de ‘goede’ vragen te stellen en men vond het zeker de moeite waard om er mee door te gaan.

 

VAN DE LEDEN: Riet ten Ham is verhuisd naar Stationsstraat 22, 6741 DH Lunteren. Haar telefoonnummer is hetzelfde gebleven.


 

STILTE-UUR: elke zondagavond wordt in het Witte Kerkje van 20.00 - 21.00 uur de mogelijkheid geboden om met elkaar in stilte aanwezig te zijn.

Geïnspireerd door de ‘stadsverlichting’ (www.stadsverlichting.nu) is dit initiatief in januari 2014 van start gegaan. Tijdens dit stilte-uur zijn kussens en stoelen aanwezig. Om 20.00 uur wordt er geopend met een gong door degene die de avond leidt. Een ieder is vrij om na verloop van tijd van een zit- naar loopmeditatie te gaan of anderszins te bewegen zolang hij/zij dat prettig vindt om vervolgens de zitmeditatie weer voort te zetten. Het gaat erom dat we met elkaar in stilte aanwezig zijn, ieder op haar/zijn eigen wijze.

‘Als mensen samen stil zijn, hebben zij een harmoniserend effect op hun omgeving, zo blijkt uit onderzoek’ aldus de initiatiefnemers van de 'stadsverlichting'.

Je bent van harte welkom op de zondagavond, ook wanneer je eenmalig komt deelnemen om te ervaren of je dit vaker zou willen.

 

Data:        alle zondagavonden van september t/m juni. M.u.v. Kerstmis, Pasen en Pinksteren

Tijd:          20.00 - 21.00 uur.

Kosten:     vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 2,-

Info:                 Theresia Kamphuys (06-13650293)      

 

 

 


Eenheid maart 2018:

Algemene Ledenvergadering: dinsdagavond,
6 maart, start om 20.00 uur de Algemene
Ledenvergadering van onze vereniging in ons
Witte Kerkje. U wordt van harte uitgenodigd. De
stukken e.d. ontvangt u langs de gebruikelijke
weg.
Op de agenda o.a. de financiële verantwoording
over 2017 en begroting 2018, het jaarverslag en
de bestuursverkiezingen. Gert van Dalen treedt
af als voorzitter en is niet herkiesbaar. Op dit
moment kan het bestuur nog geen kandidaat
presenteren. Wilt u een kandidaat voordragen,
dan dient dit voor aanvang van de vergadering
schriftelijk ter kennis van het bestuur te zijn
gebracht. De kandidaat heeft zich dan schriftelijk
bereid verklaard. De voorzitter wordt in functie
gekozen.
Daarnaast zijn er twee vacatures in ons bestuur.
We hopen ook daar invulling en kandidaten voor
te vinden.
Overige activiteiten
Vrijdag 2 maart ‘Wereldgebedsdag’. Het wordt
dit jaar gevierd in de Molukse Kerk in Lunteren
aan de Van Limburg Stirumstraat 25.
Aanvang: 19.30 uur.

Zaterdag 3 maart ‘grote schoonmaak’ 09.00 –
11.30 uur
Vrijwilligers gevraagd!
Met het voorjaar in aantocht willen we het Witte
Kerkje nog meer laten blinken, zowel de binnenals
de buitenkant van het gebouw. Vele handen
maken daarbij licht werk. Ook voor de inwendige
mens wordt gezorgd: koffie en thee met wat
lekkers erbij, zodat de motor blijft draaien!
Opgave: bvanhoogdalem@hotmail.com

‘HET VERHAAL VAN…’ Gert van Dalen. Dit geeft
de mogelijkheid om elkaar (nog) beter te leren
kennen.
Tijdens het uur dat “Het verhaal van…” duurt,
gaan twee personen in gesprek met Gert van
Dalen, over wat hen bezighoudt. Het verhaal kan
gaan over grote en kleine dingen, die jij hebt
meegemaakt. Dingen die je raken. Ervaringen
die je met ons wilt delen. En natuurlijk kunnen
anderen meedoen in het gesprek. Het lijkt
enigszins op het programma ‘College Tour’ (van
Twan Huys), dat regelmatig op tv is.
Waar zijn we naar op zoek? Mensen, die in
gesprek willen gaan, om hun verhaal te vertellen.
Mensen zoals jij en ik.
Daarna kijken we wat jullie ervan vinden.
Datum: zondag 4 maart
Tijd: 10.30 – 11.30 uur
Opgave: Gert van Dalen (0318-485254,
mail: gert.vandalen@planet.nl)
Kosten: vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 2,-

THEE MET EEN THEMA: onderwerp nog niet
bekend op dit moment.
Elke eerste dinsdag van de maand, ‘Thee met
een Thema’. U bent van harte welkom! En er is
koffie voor de niet-theedrinkers. Tijdens deze
middag willen we gezellig samenkomen en
praten over een thema. Eigen inbreng is mogelijk,
maar niet noodzakelijk.
Datum: dinsdag 6 maart
Tijd: 14.00 – 15.30 uur
Kosten: € 2,-

FILMHUIS: ‘Lion’.
Een 5-jarige Indiase jongen raakt verdwaald in
de straten van Calcutta, duizenden kilometers
van huis. Hij overleeft vele uitdagingen waarna
hij door een stel in Australië wordt geadopteerd.
25 jaar later besluit hij op zoek te gaan naar zijn
verloren familie. Met: Dev Patel, Rooney Mara en
Nicole Kidman Regie: Garth Davis
Australië / Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk,
2016
Datum: donderdag 15 maart
Aanvang: 20:00 uur.
Kosten: richtbedrag € 5,-
Vanaf 19:30 bent u welkom voor koffie of thee.
Na afloop napraten met een glas wijn of sap.

MUZIKALE LEZING: ‘Muziek voor de lijdensweek
uit verschillende culturen’ door Wouter Verhage
Naast de bekende passiemuziek is er zoveel méér
muziek die geschreven is voor de Goede Week.
Voor de verschillende dagen en gebeurtenissen
in de week is specifieke muziek geschreven.
Denk aan muziek voor o.a. Palmzondag, de
kruiswegstaties, het stabat mater, de lamentaties
voor de donkere metten en de zeven laatste
woorden van Jezus aan het kruis. Wouter
Verhage laat u kennis maken met kunst voor
de Goede Week, bijzondere muziekstukken en
in het bijzonder met de achtergrond van de
componist en de impact van de cultuur waarin
deze leeft of leefde.

Personalia: Wouter Verhage studeerde aan
het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij is
dirigent van o.a. het Haags Matrozenkoor en
het St. Joris Kamerkoor uit Amersfoort. Wouter
organiseert talloze schoolprojecten rondom
klassieke muziek met o.a. het War Requiem van
Britten en de Mattheüs Passion.
Deze muzikale lezing is als opmaat bedoeld
om samen naar een uitvoering te gaan in de
passietijd. Te zijner tijd bepalen we met elkaar
wat de mogelijkheden zijn.
Datum: zondag 18 maart 2018
Tijd: 10.30 – 11.30 uur
Kosten: vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 5,-

STILTE-UUR: elke zondagavond wordt in het Witte
Kerkje van 20.00 - 21.00 uur de mogelijkheid
geboden om met elkaar in stilte aanwezig te zijn.
Geïnspireerd door de ‘stadsverlichting’ (www.
stadsverlichting.nu) is dit initiatief in januari 2014
van start gegaan. Tijdens dit stilte-uur zijn kussens
en stoelen aanwezig. Om 20.00 uur wordt er
geopend met een gong door degene die de
avond leidt. Een ieder is vrij om na verloop van
tijd van een zit- naar loopmeditatie te gaan of
anderszins te bewegen zolang hij/zij dat prettig
vindt om vervolgens de zitmeditatie weer voort
te zetten. Het gaat erom dat we met elkaar in
stilte aanwezig zijn, ieder op haar/zijn eigen
wijze.
‘Als mensen samen stil zijn, hebben zij een
harmoniserend effect op hun omgeving, zo blijkt
uit onderzoek’ aldus de initiatiefnemers van de
‘stadsverlichting’.
Je bent van harte welkom op de zondagavond,
ook wanneer je eenmalig komt deelnemen om
te ervaren of je dit vaker zou willen.
Data: alle zondagavonden van maart t/m
juni. M.u.v. Pasen en Pinksteren
Tijd: 20.00 - 21.00 uur.
Kosten: vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 2,-
Info: Theresia Kamphuys 06 13650293


Eenheid 686 februari 2018 Lunteren

Vieringen:

feb aanvang 10.30 uur

04     Dans                                 Geertje Hozee-Jansma

11     Lezing                               Hans le Grand   

18     Film ‘Límites sin límite’     Nellie Markus

25     Viering                              Jan Greven

 

Voor de algemene agenda

06     Thee met een thema           Klaske Heida             

       

THEE MET EEN THEMA: op dinsdagmiddag 6 februari komen we weer bij elkaar om te praten over een thema. Eigen inbreng is mogelijk, maar niet noodzakelijk. In de bijeenkomst van januari hebben we al een thema afgesproken, namelijk:
Welk beroep heb jij /had jij? Had je dit weer gekozen als je opnieuw mocht kiezen? Wat vind/vond je van je beroep?
Aanmelden bij Klaske tel.nr. 0318 300969, mail: heidak57@hotmail.com

Datum: dinsdag 6 februari
Tijd: 14.00 uur – 15.30 uur
Kosten: vrijwillige bijdrage van € 2,-

Zondag 18 februari 2018

‘Límites sin límite’ - grenzen zonder grens

De jongeren uit het familiehuis van NPH (Nuestros Pequeños Hermanos) in Mexico tonen in deze film waarom Mexicanen de grens willen oversteken naar de Verenigde Staten. De kinderen zijn erg trots op deze film die ze zelf hebben gemaakt en waar ze zelf in spelen en willen op deze manier hun steentje bijdragen aan het ophalen van geld in Nederland om de creatieve projecten in Mexico voortgang te kunnen laten vinden. Sinds 2009 zijn wij druk bezig om in Mexico jongeren door middel van creatieve projecten hun zelfvertrouwen terug te geven. De creatieve projecten helpen om de kinderen hun traumatische ervaringen uit het verleden te verwerken en een plek te geven. Website: www.nelliemarkus.nl

Personalia: In 2005 kwam ik, Nellie Markus, in contact met de organisatie WereldOuders en werd ik ‘wereldouder’ (samen met mijn partner) van Antonio Adan. In 2006 reisden wij naar Mexico om Antonio Adan te bezoeken. Wij waren onder de indruk van de ontmoeting met hem. Mexico, Antonio, het weeshuis, het liet ons niet meer los. (info@wereldouders.nl)

Datum: 18 februari 2018

Tijd: 10.30 – 11.30 uur

Kosten: vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 5,-

 

VAN HET BESTUUR:

2017 hebben we afgesloten op 31 december met de Wereld Vrede Meditatie. Samen met de andere afdelingen in de regio Zuid Veluwe Vallei en miljoenen over de hele aarde een uur meditatie. In ons Witte Kerkje verzorgden Maud Berens en Christoff Alink de bijeenkomst. Sebastiaan Stevens speelde op de hang prachtige muziek. Omroep Gelderland besteedde op de radio aandacht aan het gebeuren. Een prachtige manier om 2017 af te sluiten.

2018 startten we met de viering en nieuwjaarsbijeenkomst op 7 januari. In de nieuwjaarsspeech van Gert van Dalen de oproep om bij elkaar het "vuurtje" steeds weer aan te steken en zo onze geloofsgemeenschap Vrijzinnig Lunteren 'vol vuur' te houden.

Op 6 maart staat de Algemene Ledenvergadering gepland. Uitnodiging en de stukken krijgt u weer via de mail of in de bus.

Aftredend en niet herkiesbaar is Gert van Dalen als voorzitter. Tot dit moment kan het bestuur nog geen nieuwe kandidaat voorstellen. De voorzitter wordt in functie gekozen. We hopen dat een lid van onze vereniging naar voren treedt om de aanstaande vacature van voorzitter te vervullen. Daarnaast zijn er nog twee vacatures in het bestuur (algemeen bestuurslid) waar we mensen voor zoeken. Iets voor jou? Meld je bij Gineke, Renze of Gert.

De activiteitencommissie is aan de slag om het programma 2018 - 2019 vorm te geven. Kees Hozee is lid geworden van de commissie.

Zijn er ideeën? Geef ze door aan Lenny Koster, Sea Holwerda, Johanna Scholten, Marieke van Es of Kees Hozee.

Groet, Gert

 

STILTE-UUR: elke zondagavond wordt in het Witte Kerkje van 20.00 - 21.00 uur de mogelijkheid geboden om met elkaar in stilte aanwezig te zijn.

Geïnspireerd door de ‘stadsverlichting’ (www.stadsverlichting.nu) is dit initiatief in januari 2014 van start gegaan. Tijdens dit stilte-uur zijn kussens en stoelen aanwezig. Om 20.00 uur wordt er geopend met een gong door degene die de avond leidt. Een ieder is vrij om na verloop van tijd van een zit- naar loopmeditatie te gaan of anderszins te bewegen zolang hij/zij dat prettig vindt om vervolgens de zitmeditatie weer voort te zetten. Het gaat erom dat we met elkaar in stilte aanwezig zijn, ieder op haar/zijn eigen wijze.

‘Als mensen samen stil zijn, hebben zij een harmoniserend effect op hun omgeving, zo blijkt uit onderzoek’ aldus de initiatiefnemers van de 'stadsverlichting'.

Je bent van harte welkom op de zondagavond, ook wanneer je eenmalig komt deelnemen om te ervaren of je dit vaker zou willen.

Data:        Alle zondagavonden van september t/m juni. M.u.v. Kerstmis, Pasen en Pinksteren

Tijd:          20.00 - 21.00 uur.

Kosten:     Vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 2,-

Info:                 Theresia Kamphuys (06-13650293)  

---------------------------------------------   

Eenheid 685 januari 2018 Lunteren

Activiteiten:

januari: aanvang 10.30 uur

07     Viering/nieuwjaarsreceptie   Menno Hofman/bestuur      

14     ZinGdag                                 Geertje/Juliette

21     Interculturele Ontmoeting    Drieluik van ontmoetingen

28     Viering                                  Ivo de Jong                      

 

Voor de algemene agenda

18     Filmhuis                             Frantz

21     1e van drieluik interculturele spirituele ontmoetingen


VAN HET BESTUUR: nog enkele dagen en 2017 verandert in 2018. Het bestuur wenst u allen fijne feestdagen en een goed nieuw jaar toe.
Na de dienst op 7 januari is de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst waar we elkaar kunnen ontmoeten en wensen kunnen uitwisselen.
Onze voorzitter spreekt en heeft mogelijk weer een tastbaar ‘iets’ ter ondersteuning van de start van het nieuwe jaar. Dat alles na de viering
waarin Menno Hofman voorgaat. Menno is een jonge voorganger die na zijn studie Theologie bij het OVP in Wageningen heeft gestudeerd.
Zie bijvoorbeeld facebook https://www.facebook.com/menno.hofman.3

* Meedenken over voorgangers / sprekers
Het bestuur vraagt u namen door te geven van voorgangers / sprekers, zodat we die mee kunnen nemen in de planning voor 2019.
* Vacatures bestuur
Natuurlijk hoopt het bestuur dat in 2018 de vacatures in het bestuur worden opgevuld. Met name de komende vacature van voorzitter!
Meldt u even bij onze secretaris!
* Kosters gezocht!
Door ziekte zijn er een paar open plekken ontstaan in het rooster van de (zondagochtend) kosters. Wie wil 1 of meerdere keren koster zijn bij
vieringen in de maanden februari en maart? Graag contact opnemen met Leni v.d. Marel.


INTERCULTURELE SPIRITUELE ONTMOETINGEN met Anass Habib en Rachid Oahalou

Na het inspirerende verhaal van en gesprek met vrijzinnig moslim Rachid Oahalou afgelopen seizoen, gaan we verder met ontmoetingen met vrijzinnige moslims in ons kerkje. Hoe fijn is dat, om samen naar inspirerende zang en teksten uit de moslim traditie te luisteren en zelf ook te laten horen wat ons raakt uit onze eigen vrijzinnige traditie. En daar dan met een open houding met elkaar over in gesprek te gaan, uit te wisselen wat ons daarin persoonlijk raakt, inspireert, bevreemdt, ontroert, verrast, ...we hopen dat we veel mensen met een moslim en/of Arabische achtergrond kunnen meenemen op deze zondagochtenden. Als je al contacten hebt, taalmaatjes, leerlingen, kennissen, buurtgenoten, nodig ze uit en neem ze mee! Te beginnen op 21 januari. Naast zang van Anass Habib zullen Rachid Oahalou en twee leden van ons kerkje, te weten Jan Dirk van de Voort en Marieke van Es, met elkaar en de bezoekers in gesprek gaan. Dan zijn er nog de 2 zondagochtenden van 8 april en 17 juni 2018. Op deze data wordt hier een vervolg aan gegeven. We nemen de ervaringen en wensen, voortkomend uit de ontmoeting van 21 januari, daarin mee. 

Personalia: Anass Habib is een bekeerde moslim. Hij is zanger en leraar klassieke Arabische muziek. Hij treedt op in Nederland en ver daarbuiten. Hij zal in onze bijeenkomst voor ons een aantal Aramese liederen zingen. U kunt al veel over hem lezen en van hem horen op internet.

Rachid Oahalou werkt voor IOM (International Organization for Migration) t.b.v. vrijwillige terugkeer en reïntegratie van migranten in hun land van herkomst.

Datum: 21 januari

Tijd: 10.30 – 11.30 uur

Kosten: vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 5,=


FILMHUIS: ‘Frantz’
Datum: donderdag 18 januari
Kosten: richtbedrag vrijwillige
bijdrage € 5,-
Welkom voor
koffie/thee vanaf: 19.30 uur
Aanvang film: 20.00 uur
Na afloop napraten met een glas wijn of sap

THEE MET EEN THEMA: op dinsdagmiddag 9 januari komen we weer bij elkaar om te praten over een thema. Eigen inbreng is mogelijk, maar
niet noodzakelijk. In de bijeenkomst van november hebben we al een thema afgesproken, namelijk: Welk boek vind jij mooi/ spreekt jou aan?
Aanmelden bij Klaske tel.nr. 0318 300969, mail: heidak57@hotmail.com

Datum: dinsdag 9 januari
Tijd: 14.00 uur – 15.30 uur
Kosten: vrijwillige bijdrage van € 2,-

ZINGDAG: de derde keer alweer in dit seizoen, dat we een uurtje of iets langer met elkaar gaan zingen. Nog nooit meegedaan? Je bent altijd
welkom. Het is laagdrempelig en voor iedereen die van zingen houdt. Begeleiding: Juliette Stout en Geertje Timmers.

Datum: zondag 26 november
Aanvang: 10.30 uur
Kosten: vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 2,-
Info: Geertje Timmers: 0318 48214


STILTE-UUR: elke zondagavond wordt in het Witte Kerkje van 20.00 - 21.00 uur de mogelijkheid geboden om met elkaar in stilte aanwezig te zijn.

Geïnspireerd door de ‘stadsverlichting’ (www.stadsverlichting.nu) is dit initiatief in januari 2014 van start gegaan. Tijdens dit stilte-uur zijn kussens en stoelen aanwezig. Om 20.00 uur wordt er geopend met een gong door degene die de avond leidt. Een ieder is vrij om na verloop van tijd van een zit- naar loopmeditatie te gaan of anderszins te bewegen zolang hij/zij dat prettig vindt om vervolgens de zitmeditatie weer voort te zetten. Het gaat erom dat we met elkaar in stilte aanwezig zijn, ieder op haar/zijn eigen wijze.

‘Als mensen samen stil zijn, hebben zij een harmoniserend effect op hun omgeving, zo blijkt uit onderzoek’ aldus de initiatiefnemers van de 'stadsverlichting'.

Je bent van harte welkom op de zondagavond, ook wanneer je eenmalig komt deelnemen om te ervaren of je dit vaker zou willen.

 

Data:        Alle zondagavonden van september t/m juni. M.u.v. Kerstmis, Pasen en Pinksteren

Tijd:          20.00 - 21.00 uur.

Kosten:     Vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 2,-

Info:                 Theresia Kamphuys (06-13650293) 


    

Eenheid 681 september 2017 Lunteren


Vieringen:

sept aanvang 10.30 uur

03     Sacrale dans                      Geertje Hozee-Jansma

10     Opening nieuw seizoen        Ivo de Jong                       VN           

17     Interactieve viering            Taco IJzerman

24     Viering                              Fride Bonda               R

 

Voor de algemene agenda

21     Filmhuis                            Demain tout commence

 

Overige activiteiten:

‘Grote schoonmaakochtend en tuinonderhoud’

Zaterdagmorgen (8.30 – 12.00 uur) 2 september 2017 ‘grote schoonmaak- en tuinonderhoud ochtend’.  Wij hopen, dat zoveel mogelijk leden en begunstigers meehelpen om het gebouw en de tuin helemaal op orde en schoon te hebben voor het nieuwe seizoen. Via een aparte nieuwsbrief is er begin augustus een oproep aan een ieder gedaan. Veel handen maken licht werk, bovendien is het gezellig om samen de klus te klaren. 


Zondag 3 september aanvang 10.30 uur

‘Meditatie in Beweging/Sacrale Dans’ , Geertje Hozee-Jansma

Sacrale dans is een meditatieve vorm van dansen waarbij lichaam, ziel en geest met elkaar in harmonie worden gebracht. Het is een weg tot zelfkennis en bewustwording. De basis van deze weg is vriendschap sluiten met jezelf, de ander en de Ander, met Al wat is. Er wordt gedanst op klassieke, religieuze, folklore en eigentijdse muziek. De betrekkelijk eenvoudige en vaak oeroude danspatronen bieden een afwisseling van inkeer en ontmoeting en van verstilling en uitbundigheid. De symboliek van cirkel, kruis en spiraal liggen aan de basis. Het gaat niet om prestatie en danservaring is niet nodig. Iedereen is welkom!

 Personalia Geertje Hozee – Jansma (1946) is kleuterleidster van beroep. Haar belangstelling voor spiritualiteit en dans mondde uit in het volgen van de opleiding Sacrale Dans. Haar drijfveer is mensen geestelijk en lichamelijk in beweging te brengen, en bovenal mensen te openen voor zichzelf en voor elkaar. Sacrale Dans schept verbinding vanuit het hart.

Tijd:         10.30 – 11.30 uur

Kosten:     vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 2,-

 

5 september ‘Thee (of koffie) met een thema’, Klaske Heida

Op deze dinsdagmiddag komen we voor het eerst bij elkaar om te praten over een thema. Eigen inbreng is mogelijk, maar niet noodzakelijk. Onder leiding van Klaske Heida beginnen we om 14.00 uur en om ongeveer 15.30 uur zullen we afsluiten. Aanmelden bij Klaske (tel.nr. 0318-300969, mail: heidak57@hotmail.com )

 

‘Inspirerende seizoenen’ , Taco IJzerman

Interactieve viering: zondag 17 september 2017

Op 17 september vieren we samen de herfst equinox, het feest rond 21 september, wanneer dag en nacht even lang zijn en we de 'donkere' helft van het jaar ingaan. Wat hebben we geoogst en wat willen we daarvan bewaren in de winter om volgend jaar weer uit te zaaien? Zijn we toe aan de periode met minder actie en meer inkeer? Hoe zit het met het evenwicht tussen licht en donker, actie en rust in ons zelf?

Personalia: Taco IJzerman's werk is een mix van biologische tuinbouw, beheer van landgoederen en ontwerp en begeleiding van historische moestuinen. Hij probeert de energie van hoofd, hart en handen allemaal voluit te leven en met elkaar in harmonie te houden. “De cyclus van het seizoen inspireert mij, als verbinding met het 'hier & nu' én als metafoor voor professionele en persoonlijke ontwikkeling”. Sinds 1997 is hij verbonden met the Order of Bards, Ovates and Druïds (OBOD), een moderne druïde-orde. 

Datum:      17 september 2017

Tijd:          10.30 – 11.30 uur

 

VAN HET BESTUUR: ‘Omzien naar elkaar’

In een vorige Eenheid heeft gestaan, dat Klaske Heida de contactpersoon is van de ‘lief-en leedcommissie’. Dit is niet helemaal goed weergegeven. Leni van de Marel  blijft de contactpersoon en Klaske ondersteunt haar, waar nodig.

Zonnepanelen. Woensdag 12 juli j.l. zijn er zonnepanelen op het dak van het Witte Kerkje gelegd. Zestien panelen, mooi en strak op de zuid dakhelling. Gunstig voor de goede werking en een goede opbrengst. Wij verwachten, dat met deze panelen ruimschoots  in de stroombehoefte van het gebouw voorzien kan worden. Een volgend project wat energie moet gaan besparen, is de betere afregeling van de verwarming. Natuurlijk brengen dergelijke projecten investeringen met zich mee. Maar bij leven en welzijn verdienen de investeringen zich snel terug. Bovendien zijn de investeringen een bijdrage aan de vermindering van de milieuvervuiling. Op de eerst volgende jaarvergadering zullen wij de ‘energie- en financiële cijfers’ van deze projecten aan de orde stellen.

 

Start nieuw seizoen 2017-2018, zondag 10 september

Het bestuur nodigt alle leden en begunstigers van harte uit, om na de viering met elkaar te lunchen, als start van het nieuwe seizoen. Daar is ook ruimte om ‘iets’ te doen. Een stukje pianospel? Een gedicht voordragen? Iets delen wat u bezighoudt? Een genoeglijk samenzijn om vakantie-ervaringen te delen, weer bij te praten en het nieuwe seizoen te starten. We schatten in dat de lunch rond 14 uur afgelopen is.

Tijd:         11.30  - 14.00 uur

Opgave:    Gineke van Hoogdalem (ginekevh@hotmail.com / tel.0318-484566)

 

STILTE-UUR: Ook dit seizoen zal er elke zondagavond in het Witte Kerkje van 20.00 - 21.00 uur de mogelijkheid geboden worden om met elkaar in stilte aanwezig te zijn.

Geïnspireerd door de ‘stadsverlichting’ (www.stadsverlichting.nu) is dit initiatief in januari 2014 van start gegaan. Tijdens dit stilte-uur zijn kussens en stoelen aanwezig. Om 20.00 uur wordt er geopend met een gong door degene die de avond leidt. Een ieder is vrij om na verloop van tijd van een zit- naar loopmeditatie te gaan of anderszins te bewegen zolang hij/zij dat prettig vindt om vervolgens de zitmeditatie weer voort te zetten. Het gaat erom dat we met elkaar in stilte aanwezig zijn, ieder op haar/zijn eigen wijze.

‘Als mensen samen stil zijn, hebben zij een harmoniserend effect op hun omgeving, zo blijkt uit onderzoek’ aldus de initiatiefnemers van de 'stadsverlichting'.

Je bent van harte welkom op de zondagavond, ook wanneer je eenmalig komt deelnemen om te ervaren of je dit vaker zou willen.

Data:        Alle zondagavonden van september t/m juni. M.u.v. Kerstmis, Pasen en Pinksteren

Tijd:          20.00 - 21.00 uur.

Kosten:     Vrijwillige bijdrage, richtbedrag € 2,-

Info:                 Theresia Kamphuys (06-13650293)     

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 ===================================================================================================
 
Comments