Nieuwjaarstoespraak 2018


Beste mensen,

Vorig jaar wenste ik jullie een KLEURRIJK 2017.

Terugkijkend is 2017 heel kleurrijk geworden.

We dansten (sacraal) en zongen, bekeken mooie films en lagen of zaten te luisteren naar Canto Ostinato. Carel ter Linden kleurde met Pinksteren onze geest en ook andere vieringen inspireerden ons.

Persoonlijk is 2017 een kleurrijk jaar door de geboorte van onze kleindochter Sophia op 3 oktober.

En ook andere kleinkinderen zijn gekomen (Sam de kleinzoon van Gerrit), of ze zijn in aantocht, zoals ik in Trouw las in het artikel van Gineke uit Lunteren. En ik weet van Wilna en Erik dat het grootouderschap voor de deur staat.

Nieuwe mensjes die kleur geven aan ons leven, die hoop geven voor de toekomst. En met de Kerstviering zeiden we ook al hoe bijzonder die dag is dat jij geboren bent.

Trouwens: wat een mooi hoogtepunt van kleurrijk 2017, die Kerstviering die we met elkaar vorm hebben gegeven. Alles doet er toe!

Ook het afscheid dat we van dierbaren moesten nemen die soms een heel leven met jou hebben meegeleefd.

Ja, zo geven we met elkaar steeds weer nieuwe vorm en inhoud en kleur aan ons Vrijzinnig Lunteren.

 Met inspirerende vieringen, zoals ook zojuist met Menno Hofman. Met lezingen, zoals van Theo Hop

Met meditatie, zoals op oudejaarsdag, de WereldVredeMeditiatiedag, die we met de regio hebben georganiseerd. Maud en Christof maakten er samen met Sebastiaan Stevens, die prachtige muziek op de hang maakte, een heel mooi gebeuren van, wat bij Omroep Gelderland op de radio een mooi item opleverde.

 Kleurrijk 2017 waar ieder van jullie zijn kleur aan toevoegde.

Beheer van ons Witte Kerkje, zorg voor het openen en sluiten door de kostersgroep. De tuingroep, de lief en leedgroep, verzorgen van de Eenheid en de artikelen in de krant door Elly van Liempt, Thee met een thema door Klaske Heida. Van het Filmhuis door Daan en Jan, tot het contact met voorgangers een week voor de vieringen. Activiteiten die de commissie ontwikkelde. Alles doet er toe en maakt wat we zijn: een warme groep mensen waar we nu aan de rand van een nieuw jaar staan.

Hoe houden we dat vuur brandende?

En zoals ik al tijdens de ledenvergadering in het november met jullie deelde: dat baart wel wat zorgen bij mij, bij het bestuur. Hoe vullen we de bestuursplekken op? Wie neemt de voorzittershamer over?  Hoe houden we in Lunteren, in Ede, in Bennekom, in de regio Zuid Veluwe Vallei, in Nederland het Vrijzinnig Vuur brandende? Hoe steken we steeds weer bij elkaar dat vuurtje aan?

We hebben het met elkaar goed, heel goed. En toch ...

Vandaar dit jaar een doosje lucifers als symbool om bij elkaar steeds weer een vuurtje aan te steken.

Neem mee naar huis, brand geregeld een kaarsje, steek het vuur aan.

En denk eens na op welke manier jij mogelijk in onze open geloofsgemeenschap Vrijzinnig Lunteren een nieuwe rol kunt spelen. Want alles, ook jij, doet er toe!

Een heel goed 2018 gewenst!

Gert van Dalen

Comments