Nieuwjaarstoespraak 2017


Beste mensen,

Vorig jaar wensten we elkaar een groeizaam 2016. Als ik zo om me heen kijk, hebben we een groeizaam 2016 achter ons liggen. En dat bedoel ik in figuurlijke betekenis. Al is figuurlijk hier ook weer lastig. Maar jullie begrijpen hopelijk wat ik bedoel en dat ik niemand op tenen wil trappen. Groeizaam 2016 hebben we bij mijn nieuwjaarspeech vorig jaar tastbaar gemaakt met de zonnebloempitten. Hoe is het trouwens met jullie pitten gegaan?

Ik vind dat het jaar groeizaam is geweest, want we hebben:       

Samen de schouders eronder gezet. Denk aan het activiteitenprogramma dat we hebben gehad. Inspirerende vieringen, lezingen, films, cursussen en wat niet meer.                                                                                         

Samen de schouders eronder bij het beheer van ons gebouw nadat onze gigant Teus stopte (al was de maand december, toen Teus kosterdienst had, het allemaal weer heel vertrouwd).                                                       

Samen in de lief-en-leed commissie om naar elkaar om te zien.                    

Samen de tuin onderhouden en de grote schoonmaak van ons gebouw.             

Samen een plan opgesteld voor de komende jaren.                                            

Samen gezongen en samen stil geweest.                                                        

Samen zijn we een geweldige Vrijzinnige Geloofsgemeenschap.                     

Samen zijn we groeizaam bezig geweest.

En dan is nu een nieuw jaar gestart: 2017. Een priemgetal, dus vast een bijzonder jaar.                                                        En al gelijk bij de start de verandering:                                                                                                                   Afscheid van Ivo de Jong als voorganger van onze geloofsgemeenschap.

DAG IVO!

Dát is wel erg kort en dus wat meer.

Na het overlijden van Peronne Boddaert zijn we op zoek gegaan naar een nieuwe voorganger. Nu zo’n 9 jaar geleden. En we vonden Ivo de Jong (of vond jij ons?). ‘Ik heb alle diploma’s over godsdienst op zak’ zei je. Dan verwacht je natuurlijk heel veel. En wat hebben we veel van je gekregen, want je bent een begaafd en kleurrijk mens. Kunst, muziek, religie bracht je ons. Je leerde ons naar kunst kijken en te verbinden met die religie. Ik denk bijvoorbeeld aan Mark Rothko, of aan Leonard Cohen (There is a crack in everything, that’s how the light gets in). We gingen samen op reis. Figuurlijk en letterlijk naar de Kunsthal in Rotterdam (toen al een vingerwijzing?) en het Rembrandthuis in Amsterdam. Met de busdienst waar de chauffeur nu nog vast over verteld in zijn omgeving.

Onze portemonnees kunnen niet meer dicht vanwege credo-cards die je ons gegeven hebt.

En dan de taalvondsten waar je ons een tik van hebt meegegeven: Be-amer / In-gebed / Optimist tot in de kist / Zonder wrijving geen glans / Toe-vallen / …

Maar ook het eeuwige opscheppen dat je alleen jouw naam (IVO) met je vingers kunt schrijven. Nou, Ivo, ik schrijf m’n hele leven mijn naam al met m’n vingers …

Beste Ivo. We nemen afscheid van jou als voorganger van Vrijzinnig Lunteren. Het ‘wilde westen’ heeft je nodig. Maar we blijven met elkaar optrekken, maar op een andere basis. Da’s prima, want zo blijven we elkaar voeden om verder te groeien!

Beste Ivo, je bent een kleurrijk persoon. En dat bracht me op het volgende idee wat betreft het nieuwjaarlijkse presentje. Na de gelukskoekjes en de zonnebloempitten, nu een kleurpotlood. Voor iedereen één; voor ieder één ( daar heb je weer die tik van taalvondsten). Alleen, wat heb je aan één kleur. Dat kan al gauw saai worden. Maar samen kunnen we er een super kleurrijk geheel van maken. Jullie snappen de symboliek! En dat gaan we oefenen op jou, Ivo.                                              Hier zien we een afbeelding van jou op verschillende artistieke manieren afgedrukt in zwart / wit. Maar een zwart-wit denker ben je niet. Dus laten we maken zoals je bent en aan iedereen de vraag om de afbeelding te maken tot de kleurrijke persoon die je bent. Ook kunnen er wensen e.d. bij geschreven worden. Laat je creatieve geest maar gaan en leef je uit! Het resultaat: een kleurrijke herinnering voor jouw, Ivo, om bijvoorbeeld op je w.c. te hangen. Dat is niet het enige cadeau wat we je geven.                 Wijn is natuurlijk een mooi religieus en bijbels cadeau. Een credo tegoedbon waar je vast wel een mooie besteding aan geeft en natuurlijk een bloemenhulde.

Beste Ivo, beste mensen. We gaan met elkaar 2017 in op een nieuwe manier.                                                                  Laten we er een kleurrijk jaar van maken.                                                                                                                Daarom: een toast op een kleurrijk 2017.

Gert van Dalen


Comments